In Nederland zijn we goed in het inzamelen en op verantwoorde wijze verwerken van ons huishoudelijk afval. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Als je afval hebt, wat hoort dan waar? En hoe kun je met de verpakking bijdragen aan het voorkomen van afval?
Afval verminderen
Minder afval produceren is goed voor het milieu, nog beter dan afval hergebruiken of verwerken. Met een paar makkelijke tips kun je je eigen afvalberg flink kleiner maken. Zo heb je bijna geen vuilniszak meer nodig!
Iedere dag produceren we per persoon zo'n anderhalve kilo afval. Ongeveer de helft hiervan leveren we gescheiden in zodat het hergebruikt kan worden. Vooral glas en papier scheiden we goed, en plastic steeds beter. Het verwerken van afval tot nieuwe grondstoffen is in Nederland goed geregeld. Toch blijft het voor het milieu beter om de berg afval te verminderen.
6 Tips om afval te verminderen
- Zeg eens nee! Met een Nee-Nee, of Nee-Ja-sticker krijg je geen reclamefolders meer in je brievenbus. Dat scheelt ruim 1.700 folders per jaar. Vraag een sticker aan via neeneeneeja.nl of bij je gemeente. Wil je de reclamefolders niet missen? Bekijk ze via een app of online.
- Weggegooid geld. Jaarlijks gooien we bijna 50 kilo goed voedsel per persoon weg. Dat komt neer op 150 euro per persoon! Met slim kopen, koken en bewaren voorkom je voedselverspilling: check wat je nog in huis hebt, koop en kook niet meer dan nodig is en let op de houdbaarheidsdatum.
- Kapot komt tot leven. Van kleding en elektrische apparaten tot fietsen en speelgoed, bij een Repair Café draaien ze hun hand er niet voor om. In Someren is ook een Repair Café en repareren ze jouw kapotte spullen.
- Second life. In de kringloopwinkel vinden spullen waar jij op uitgekeken bent een nieuw baasje. En wie weet loop je er zelf tegen een uniek cadeau aan
- Delen en lenen. Hoe vaak gebruik jij een boormachine, biertap of partytent? Veel spullen heb je maar een paar keer per jaar nodig en voor de rest van de tijd liggen ze te verstoffen op zolder. In plaats van zelf spullen te kopen, kun je ze ook lenen van je buurtgenoten via www.peerby.nl. Of deel je eigen spullen.
- Was je luiers. Met wegwerpluiers produceert een kindje zo'n 22 kilo luierafval per maand. Wasbare luiers zijn tegenwoordig net zo makkelijk voor jou en comfortabel voor je kindje. En de luierberg wordt er een stuk kleiner van!
4 Feiten over afval
- Kraanwater lest de dorst zonder afval. 283 miljoen flesjes mineraalwater gaan er jaarlijks in Nederland doorheen. Voorkom afval en les je dorst met kraanwater. Is ook nog eens zo'n 210 keer goedkoper.
- Kauwgom = 20 jaar. Afval op straat en in het groen vergaat vaak maar traag. Zoiets kleins als een peuk blijft 2 jaar liggen en kauwgom vergaat pas na 20 jaar. Een aluminium blikje vergaat nauwelijks en een plastic flesje helemaal niet. Gooi afval in een openbare vuilnisbak of neem het mee naar huis.
- Gaat het zo mee? Een veelgehoorde vraag bij het winkelen of boodschappen doen. Ongemerkt gebruiken we meer plastic tasjes dan we denken; per week zo’n 4 tot 5. Dat zijn ruim 230 plastic tassen in een jaar die vaak maar eenmalig worden gebruikt. Neem je eigen boodschappentas mee en hergebruik tasjes die je al hebt.
- Afval = waardevol. Afval is de basis voor nieuwe producten. Van oud papier naar krant, van PET-fles naar fleece trui, van GFT naar compost, de mogelijkheden van afval zijn eindeloos. Ruim 80 procent van het afval kan in theorie gescheiden worden. Nu scheiden we iets meer dan de helft. Wat kan jij nog meer scheiden?
Meer weten over afval verminderen.