In en om het huis

In en om het huis

In en om het huis

Je woning is een plek waar je prettig en gezond wilt leven. Dat kan heel goed zonder het milieu onnodig te belasten. Let op je materiaal bij klussen in of om je huis. Schoonmaken en ongedierte bestrijden kan vaak prima zonder gif.

Je kunt je huis uitstekend schoonmaken zonder schadelijke oplosmiddelen en chloor. Als je weinig warm water gebruikt en zuinig doseert, ben je al heel vriendelijk voor het milieu. Spoel je sopje altijd door de afvoer, gooi het niet op straat: er kunnen schadelijke stoffen in zitten die wel afbreken in de rioolzuivering, maar niet in het oppervlaktewater. Chloor is slecht voor het milieu en niet nodig om je toilet te reinigen. Dat kan prima en milieuvriendelijk met zeep en schoonmaakazijn. De grootste milieuwinst boek je door op een lage temperatuur te wassen. Maar ook als je minder wasmiddel gebruikt, is dat goed voor het milieu: er belanden minder afvalstoffen in het riool én er blijft minder verpakkingsafval over.

In en om het huis

Je omgeving heeft invloed op jouw gezondheid. Positief, maar ook negatief. Tips voor je gezondheid:

  • Ventileer je woning goed. Luchtverversing voorkomt dat stoffen die er in elk huis zijn, zoals vocht en radon, ophopen tot een schadelijke concentratie.
  • Woon je nabij een snelweg of drukke weg, lucht dan zoveel mogelijk buiten de spitsuren en ventileer aan de kant van de woning die niet aan de weg ligt.
  • Bescherm jezelf tegen uv-straling van de zon.
  • Voorkom dat je in contact komt met asbest. Het verwijderen van asbest mag alleen met toestemming van de gemeente, en er gelden voorschriften.
  • Onderneem actie als je last hebt van stank- of geluidsoverlast.
Natuurlijk tuinieren
Natuurlijk tuinieren

Natuurlijk tuinieren draait om een slimme tuininrichting en goed onderhoud. Milieu Centraal geeft tips voor duurzame schuttingen, sterke planten en onkruidbestrijding zonder gif. Zo'n tuin is een paradijsje voor nuttige dieren én minder kwetsbaar voor plagen.

Bron: Milieu Centraal